Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i savjeta za bezbrižnu svakodnevicu.

Sve ce biti u Redu | Triglav.hr

12 zlatnih pravila skladištenja hrane

Nepravilno skladištenje hrane može predstavljati rizik za naše zdravlje.

Vjerojatno smo svi svjesni da neuravnotežena prehrana može dugoročno dovesti do različitih zdravstvenih problema. Većinu vremena ne razmišljamo o tome da nepravilno proizvedena ili pripremljena hrana može predstavljati mnogo direktniji rizik za naše zdravlje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), više od 200 bolesti može se prenijeti hranom, a do kontaminacije može doći u bilo kojem trenutku tijekom procesa proizvodnje, obrade, skladištenja, transporta i distribucije. Teško je da sami možemo utjecati na ove procese, no jednako je važno kako se u kući odnosimo prema hrani.

Mnoge stvari možemo učiniti pridržavajući se pet osnovnih mjera:

  1. vodimo računa o čistoći,
  2. odvajamo kuhanu i sirovu hranu,
  3. koristimo čistu vodu i sirovine za pripremu hrane,
  4. pravilno termički obrađujemo hranu te
  5. održavamo je na odgovarajućoj temperaturi.

Najveće nedoumice javljaju se pri skladištenju hrane.

Zamolili smo stručnjake da za nas sažmu osnovna pravila hrane:

  1. Najvažnije je da mjesta na kojima se čuva hrana uvijek budu čista, hladna i suha.
  2. Hladnjak treba podesiti na temperaturu do 6°C, a zamrzivač na -21°C.
  3. Većina pripremljenih namirnica može se čuvati u zamrzivaču do 1 mjeseca (ovisno o posudi). Gljive su najosjetljivije.
  4. Jaja se mogu čuvati u hladnjaku do 14 dana. Čuvamo ih do isteka roka trajanja. Pokvareno jaje smrdi, a bjelanjak i žumanjak su zamućeni.
  5. Svinjetina i piletina mogu se čuvati u hladnjaku (do 5°C) do 3 dana, govedina i divljač do 10 dana. Ako snizimo temperaturu, rok trajanja može se produžiti.
  6. Svježa riba može se čuvati u hladnjaku do 3 dana od dana kada je ulovljena.
  7. Zrak u hladnjaku cirkulira na isti način kao u prostoriji (u smjeru kazaljke na satu), što utječe na temperaturu u svakom dijelu hladnjaka. Prilagodite distribuciju hrane: kiselo, kuhano povrće, otvoreni džemovi na gornjoj polici (gdje je najhladnije), mliječni proizvodi na srednjoj, pića, umaci, jaja na vratima, povrće, voće na dnu.
  8. Ako odmah ne pojedete kuhanu ili podgrijanu hranu, držite je na toplom dok je ne pojedete ili je odmah ohladite i pohranite na hladnom mjestu. Hranu ne treba čuvati na toplom ili na sobnoj temperaturi, niti je treba polako hladiti na sobnoj temperaturi, jer su takve temperature idealne za brzo razmnožavanje bakterija.
  9. Ječam i mahunarke koriste se odmah po pripremi, a ne skladište se.
  10. Krumpir se može podgrijavati ako je prethodno pravilno uskladišten (brzo ohlađen i pohranjen u frižideru do 5°C).
  11. Ne podgrijavajte gljive.
  12. Svježe je najzdravije, pa je najbolje jesti gotovu hranu čim se skuha.

Izvor: Vse bo v redu

TEST BANNER

Ne propustite!

Izbor najnovijih priča i saveta za bezbrižnu svakodnevicu.

Prijava na newsletter